Ereleden

ERELEDEN MIERLOSE SCHAAKCLUB / SCHAAKVERENIGING MIERLO – GELDROP (door Bert Baas)

 • 22-01-1977: bij Piet Govaers thuis, met de partners, in boerenkiel; het 25- en 30-jarig bestaan van MSC was niet echt gevierd en werd daarom nu gecombineerd tot een feest. Tot 1e erelid benoemd: Harrie de Rijk door Piet Govaers. Harrie is lid vanaf de oprich­ting op 19-06-1945 en zoon van een der oprichters Gijs de Rijk sr. Feestcommissie: Gijs de Rijk jr. en Goof van de Wijngaart. Omdat Harrie niet aanwezig was, nam broer Gijs de onderscheiding in ontvangst. Ik herinner me een dol feest met polonaises door het gehele huis en onnavolgbare voordrachten door Arie van ’t Riet. Overleden 28-11-2009.
 • 21-06-1985: 2e erelid => Ab Braamkolk door Piet Govaers tijdens de jaarlijkse feestelijke seizoensafsluiting: vooral vanwege zijn inzet om de jeugdafdeling van MSC tot grote hoogte te stuwen. Maar er volgde nog meer waardering: bijna 10 jaar later, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van MSC, in combinatie met 20 jaar jeugd, was een receptie georganiseerd met aansluitende feestavond en tijdens die receptie op 16-06-1995 ontving Ab uit handen van burgemeester Berkhout een koninklijke onderscheiding en wel de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Geheel MSC en vele anderen in Mierlo waren blij en trots, niet alleen voor Ab en zijn gezin, maar ook dat het gelukt was dit voor elkaar te krijgen. Overleden 19-05-2016.
 • 12-09-1986: 3e erelid => Piet Govaers door Cor van den Hurk: meer dan 25 jaar verdienstelijk lid waarvan zes jaar voorzitter. Een echte Bourgondiër en waar Piet verscheen werd veel gelachen. Niettemin met een serieuze inslag hoewel wij schakers dat niet zo goed weten. Ik herinner mij vooral zijn opmerking over een mogelijk nieuw lid: “Ik denk dat het niets wordt, hij kijkt veel te ernstig.” Overleden 8-10-1997.
 • Feestavond 30-06-1987: 4e erelid => Antoon Jonkers door Cor van den Hurk: vele jaren meer dan verdienstelijk werk, vooral als hoofdinstructeur en “schakersmaker.” De grote kleine man van MSC, verknocht aan zijn Loeswijkschool en door de gemeente Mierlo geëerd als Mierlose Mens, voor de eerste keer dat deze onderscheiding werd ingesteld. Overleden 10-03-1998.
 • Begin 1988: 5e erelid => Goof van de Wijngaart door Cor van den Hurk. Aanleiding was zijn 25-jarig jubileum als clublid: maar waarom? Citaat uit zijn e-mail van 27-04-2001, toen al tobbend met een steeds vaker stagnerende gezondheid: “Tja, dat weet ik ook niet. Was het omdat ik in de tweede helft van de jaren zestig als eerste het schoolschaak in Mierlo heb gepromoot, was het omdat onder mijn voorzitterschap MSC de Bavariabeker veroverde, was het om andere redenen….. Nogmaals, ik weet het niet”. Overleden 18-03-2004.
 • 18-11-1990: 6e erelid => Adriaan Meulendijks door Cor van den Hurk: voor zijn grote en geheel eigen bijdrage aan de opbouw van de Mierlose schaakjeugd. Adriaans werk mondde altijd uit in een examenuitreiking en wie dat nog nooit heeft meegemaakt, weet niet wat hij heeft gemist. Klein voorbeeld: iedereen wil graag vanwege een behaalde prestatie in de krant staan en daarom wordt het gehele podium belegd met kranten. Dus staat iedereen bij de uitreiking in de krant. Vandaar “geheel eigen bijdrage.” Overleden 16-04-2006.
 • 11-07-1992: voorzittershamer door Cor van den Hurk aan Hans Josiassen aangeboden; huldiging Antoon Jonkers (25 jaar lid) en 7e erelid => Cor van den Hurk door Hans Josiassen; grote verdiensten voor de club. Een sociaal bewogen mens, meer met de persoon begaan dan met diens (schaak)prestaties. Wat die hamer betreft: heb ik acht jaar in huis gehad en is ooit in handen (nou ja, poten) gevallen, en tanden, van onze teckel Teun. Ik heb de ravage zo goed als kwaad weer weggewerkt, vooral aan het uiteinde van de steel, maar heb het niet eerder durven zeggen. Overleden 28-05-2008.
 • 13-02-2001: 8e erelid => Bert Baas door Frits Verhees; tijdens een “gewone” – dacht ik – clubavond. Waarom? Ik spreek ongaarne over mijzelf maar het kwam neer op “grote verdiensten gedurende vele jaren.” Hoe dan ook, ik was blij met de onderscheiding en ben nog steeds blij te behoren tot het inmiddels behoorlijk uitgedunde gezelschap van ereleden.
 • Nadat de leden van de Mierlose SC en de Geldropse SV op 24-06-2008 besloten om voortaan samen verder te gaan bleek van Geldropse zijde Sjim Jonkmans het 9e erelid te zijn. Hij is lid sinds 1987 en (waarschijnlijk) in 1995 benoemd door (waarschijnlijk) Jack Tinnemans “voor zijn algehele inzet voor de schaakclub.” Hij woont in Malden en is lid van de schaakvereniging Mook. Kwam ieder jaar met een jeugdteam naar ons jeugdtoernooi. Bij het meisjestoernooi werd de Sjim Jonkmans-trofee uitgereikt aan de hoogst eindigende debutante, die niet in de reguliere prijzen viel.
 • 23-02-2010: 10e erelid => Wim van den Biggelaar door Han Saft. Wim ontving deze dik verdiende eretitel vanwege zijn jarenlange inspanningen voor de vereniging. Hij werd in 1968 lid en is dat met een kleine onderbreking tot op heden gebleven. Oorzaak van die onderbreking was een verhuizing naar Heesch. Geen schaakvereniging aldaar (hoewel de geboorteplaats van Loek van Wely) en Wim is in arren moede toen maar gaan dammen. Het zij hem vergeven.
 • 29-09-2013: 11e erelid => Hans Josiassen door wethouder Hoekman die hem namens de schaakvereniging benoemde tot erelid omdat hij al 25 jaar betrokken is bij de organisatie van het toernooi. Dit vond plaats bij de opening van het 36e jeugdschaaktoernooi. Overleden 22-01-2021.